Montessori- en voltijds hoogbegaafden onderwijs.

BBB4

Deze groep wordt gedraaid door Floor Brekelmans (maandag, dinsdag, woensdag) en Dion Delahaye (donderdag, vrijdag). Op dit moment is Floor met zwangerschapsverlof en draait Dion de groep alleen. 
 

Even voorstellen: Floor Brekelmans

 

Even voorstellen: Dion Delahaye

Ik werk vanaf 2006 met veel plezier op de Montessorischool. Daarvoor was ik o.m. vele jaren de thuisblijfvader van twee zoons, die inmiddels volwassen zijn (1982, 1988) Ik ben van 1958 en herinner me nog dat de eerste mensen op de maan landden en dat een telefoon een zwart gedrocht was dat in de gang aan de muur hing en niet gebruikt mocht worden omdat bellen veel te duur was.

Ik ben de opa van vier kleinkinderen. Mijn kleindochters (2011, 2013) zitten op onze school, mijn kleinzoon is van 2018 en de jongste kleindochter van 2020. Mijn vrouw werkt ook in het onderwijs (vele jaren op de Montessorischool) en mijn beide zoons hebben op onze school gezeten. Ze zijn wat hun schoolloopbaan betreft goed terecht gekomen: de een is architect, de ander doctor in de filosofie. Dat herinnert me er steeds weer aan dat het Montessori-onderwijs in ieder geval geen kwaad kan.

Zelf heb ik vele jaren in de schoolbanken gezeten. Na de middelbare school de Sociale Academie (nu heeft die opleiding vast een Engelse naam), daarna vier jaar theologie en uiteindelijk de Pabo. Ik kan de kinderen dus uitleggen wat er van Pasen overblijft als de eieren zijn gevonden (komt het gerust vragen als je ermee in je maag zit, want ook ouders mogen leren.)

Thuis ben ik bezig met de meest saaie dingen die kinderen kunnen bedenken: schrijven, lezen en (klassieke) muziek. Nog erger: ik hou niet van feestjes en campings en geef niets om gezelligheid. (De rest van de wereldbevolking ook niet, want die hebben er niet eens een woord voor.) Ik houd ook niet van foto's van mezelf en sociale media, of is dat hetzelfde?

Zelfstandigheid, eigenheid, zelfontplooiing, aangenaam gedrag, nieuws- en leergierigheid, creativiteit; dat zijn de belangrijke eigenschappen die ik bij kinderen probeer te stimuleren. Daarnaast vind ik het fijn en belangrijk dat kinderen leren hoe de wereld in elkaar zit; de enorme buitenwereld waarin je reizen kunt maken, wat ik niet doe, maar ook de wereld van de geest waarin je evenzeer kunt reizen (dat doe ik wel) en waar je rekenen en spelling, maar ook godsdienst, geschiedenis, wetenschap en kunst zult aantreffen. En niet te vergeten het hele scala aan menselijke gevoelens en belevingen waar kinderen stap voor stap kennis mee maken. 

Het lijkt alsof ik alles noem wat er te bedenken valt en dat klopt, want kinderen mogen zich op alle denkbare vlakken ontwikkelen. Daar wil ik ze graag bij begeleiden.

In de klas hou ik van ijver, aandacht en eigenzinnigheid. En ook van openheid, oprechtheid en nieuwsgierigheid naar alles wat er om ons heen te vinden is. Zelf nadenken en eigen keuzes maken juich ik toe, vooral als dat niet overeenkomt met wat gebruikelijk is.

Tot kerstmis werk ik vijf dagen in bovenbouw 4. Als Floor terug is van haar bevallingsverlof delen we de klas opnieuw.

E-mail: dion.delahaye@montessoriplus.nl